Uutiset

6.8.2017 TOM OF FINLAND SUOMEN OSCAR-EHDOKKAAKSI 

Helsinki-filmin tuottama ja Dome Karukosken ohjaama Tom of Finland on valittu Suomen Oscar-ehdokkaaksi.

Tom of Finland kertoo kuvataiteilija Touko Laaksosesta, josta tuli maailmankuulu homoeroottisten piirrostensa ansiosta.

Suomen Oscar-raati perusteli valintaansa luonnehtimalla Tom of Finland -elokuvaa "komeasti toteutetuksi teokseksi yhdestä kansainvälisesti tunnetuimmasta suomalaisesta". Raadin mukaan elokuva on "hienosti lavastettu ja kuvattu epookki". Erityisesti raati kiitti pääosanäyttelijä Pekka Strangin tulkintaa.

Tom of Finlandin on käsikirjoittanut Helsinki-filmin Aleksi Bardy, joka oli myös yksi elokuvan tuottajista Miia Haaviston ja Annika Sucksdorffin ohella.

Lisätietoa Suomen Oscar-ehdokkaan valinnasta Filmikamarin verkkosivuilla.


14.6.2017 BARDY PALAA HELSINKI-FILMIN RUORIIN 

Helsinki-filmin perustaja ja pääosakas Aleksi Bardy palaa yhtiön toimitusjohtajan tehtävään. Vuonna 2002 perustetun yhtiön tunnetuimpia elokuvia ovat NAPAPIIRIN SANKARIT, LEIJONASYDÄN, JÄTTILÄINEN JA TOM OF FINLAND. Yhtiön omistaa tuottajat Aleksi Bardy, Annika Sucksdorff ja Miia Haavisto sekä ohjaaja Dome Karukoski. Yhtiö on kannattava ja teki vuonna 2016 positiivisen tuloksen.

Nykyinen toimitusjohtaja Annika Sucksdorff siirtyy 1.9.2017 SF Studiosin palveluun hoitamaan Ruotsin elokuvajohtajan pestiä (Filmchef / Head of Film). Sucksdorff jatkaa Helsinki-filmin osakkaana ja hallituksen jäsenenä. Yhtiöön on palkattu uudeksi tuottajaksi Tia Talli, joka aloittaa elokuussa. Talli on kokenut linjatuottaja ja tehnyt yhtiön kanssa laajaa yhteistyötä.

”Tom of Finland on avannut meille firmana ja yksilöinä hienoja, uusia mahdollisuuksia, ja tämä on yksi niistä. Olisin mielelläni jatkanut vielä toimitusjohtajana rakkaiden kollegoiden kanssa hienossa firmassa, mutta eihän tällaiselle mahdollisuudelle ja haasteelle voinut sanoa muuta kuin että JUU TACK!”, sanoo Sucksdorff.

“Helsinki -filmi elää innostavaa kasvun ja kansainvälistymisen vaihetta. Palaan puikkoihin firmassa, joka on vahvempi kuin koskaan - ja yhtä hauska kuin aina.", kommentoi Bardy.


2.9.2016 UUSI TOIMITUSJOHTAJA HELSINKI-FILMI OY:SSÄ

Annika Sucksdorff aloitti 1.9.2016 Helsinki-filmin toimitusjohtajana. Edellinen toimitusjohtaja Miia Haavisto jatkaa yhtiössä tuottajana.


”Minulla tuli kesäkuussa 10 vuotta täyteen Helsinki-filmissä. Meillä on hauska ja toimiva yhteisö, ja olen iloinen että Miia jatkaa siinä tuottajana. Tavoitteena on jatkossakin tehdä tärkeitä ja hyviä elokuvia parhaiden elokuvatekijöiden kanssa. Toimitusjohtajana katson firmaa uudesta näkökulmasta ja haluan vahvistaa yhtiötä entisestään.”

              Annika Sucksdorff

”Kolme ja puoli tiivistahtista vuotta Helsinki- filmin toimitusjohtajana ja tuottajana oli  kiinnostava rupeama. Nyt keskityn nimenomaan tuottamiseen.”
Miia Haavisto


Helsinki-filmi on Suomen johtavia elokuvatuotantoyhtiöitä. Vuonna 2002 perustettu yhtiö on tuottanut jo yli 20 elokuvateatterilevityksen saanutta pitkää näytelmä- ja dokumenttielokuvaa ja ollut mukana lukuisissa kansainvälisissä yhteistuotannoissa. Tuotannossa ovat pitkien elokuvien osalta Dome Karukosken ohjaus TOM OF FINLAND ja Zaida Bergrothin ohjaus MIAMI.


Yhtiön omistavat tuottajat Aleksi Bardy, Annika Sucksdorff ja Miia Haavisto sekä ohjaaja Dome Karukoski.


Lisätiedot:

Annika Sucksdorff p. 050 596 8089


20.1.2016 JÄTTILÄINEN ENSI-ILLASSA PERJANTAINA 22.1. - EHDOLLA PARHAAKSI POHJOISMAISEKSI ELOKUVAKSI YHDELLÄ MAAILMAN SUURIMMISTA ELOKUVAFESTIVAALEISTA


Göteborgin elokuvafestivaalien The Dragon Award Best Nordic Film -voittajalle on luvassa huikeat miljoona Ruotsin kruunua. 

Perjantaina 22. tammikuuta ensi-iltansa Suomessa saava, Aleksi Salmenperän ohjaama uutuuselokuva Jättiläinen on valittu kisaamaan parhaan pohjoismaisen elokuvan tittelistä Göteborgin elokuvafestivaaleilla. Elokuvan on käsikirjoittanut Pekko Pesonen (Napapiirin sankarit) ja sen ovat tuottaneet Annika Sucksdorff ja Aleksi Bardy / Helsinki-filmi. 

Kyseessä on yksi maailman suurimmista elokuva-alan palkinnoista. Pääpalkinto on miljoona Ruotsin kruunua. The Dragon Award Best Nordic Film -tittelistä kilpailee kahdeksan elokuvaa. Jättiläinen on tänä vuonna ainoa ehdolla oleva suomalainen elokuva. Kuusihenkinen tuomaristo valitsee voittajan, joka paljastetaan helmikuun 6. päivä Dragon Award -gaalassa. Suomalainen elokuva on voittanut kyseisen palkinnon kahdesti 2000-luvulla. Vuonna 2005 tunnustuksen sai Aku Louhimiehen Paha maa ja vuonna 2009 Jukka-Pekka Valkeapään ohjaus Muukalainen. Myös Muukalainen on Helsinki-filmin tuotanto. 


31.8.2015 HE OVAT PAENNEET ON EHDOLLA  POHJOISMAISEN ELOKUVAN 2015 PALKINNON SAAJAKSI

Vuoden 2015 Jussi-gaalassa neljällä Jussilla palkittu ja parhaaksi elokuvaksi valittu Helsinki-filmin He ovat paenneet -elokuva on valittu edustamaan kotimaatamme arvostetun Pohjoismaisen neuvoston vuoden 2015 elokuvapalkinnon saajaksi.

 Ote Pohjoismaisen elokuva- ja televisiorahaston tiedotteesta

”Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon tarkoituksena on edistää pohjoismaisten elokuvien tarjontaa ja levitystä kaikissa Pohjoismaissa. Näin halutaan vahvistaa pohjoismaista kulttuuriyhteyttä, kehittää Pohjolaa kulttuurisena kotimarkkina‐alueena ja vahvistaa samalla pohjoismaisen elokuvan kansainvälistä asemaa.

Palkinnonsaaja julkistetaan Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä Reykjavikin Harpa‐konserttitalossa tiistaina 27. lokakuuta. Palkinto myönnetään taiteellisesti merkittävälle, pohjoismaisena tuotantona tehdylle pitkälle teatterielokuvalle. Elokuvan kansallisen teatteriensi‐illan on pitänyt olla 1.syyskuuta 2014–31. elokuuta 2015. Yhteensä 350 000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) suuruinen palkinto jaetaan tasan elokuvan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken. Tämä korostaa sitä, että elokuva on taiteenlajina näiden kolmen päätoimijan tiiviin yhteistyön tulos.”

Näin Pohjoismaiden neuvoston kansalliset raadit kuvailivat elokuvaa ja perustelivat valintaansa:

”Koskettava kasvukertomus, kutkuttava road movie, huumehöyryinen fantasia ja paljon muuta! Jukka-Pekka Valkeapään He ovat paenneet flirttailee genrerajojen kanssa, mutta nousee niiden yläpuolelle ja muuntautuu ekspressionistiseksi ja pidäkkeettömäksi aikuisten saduksi. Hienostunut kuvaus ja harkitun moniulotteinen musiikki tehostavat elokuvan vahvaa, unenomaista tunnelmaa.” 

20.8.2015 TURUSSA KUVATAAN PARAIKAA HELSINKI-FILMIN TUOTTAMAA KOMEDIAELOKUVAA

Onnenonkija on elokuva tytöstä, joka ei osaa olla köyhä ja pojasta, joka ei osaa olla rikas.

Pekko Pesosen käsikirjoittaman ja Ville Jankerin ohjaaman elokuvan tarina sijoittuu herkulliseen ja ajankohtaiseen blogi- ja videoblogimaailmaan, jossa elokuvan Marja (Minka Kuustonen) haluaa erottua, loistaa ja tienata elantonsa. Helppoa se ei ole. Olavi Uusivirran esittämällä vauraalla nuorella perijällä Olavilla puolestaan on aivan päinvastainen pyrkimys elämässä. Hän haluaa olla ihan tavallinen. Se se vastaa vaikeaa onkin.

Onnenonkija on ensimmäinen blogi- ja vlogimaailmaan sijoittuva kotimainen elokuva.  Aiheen ajankohtaisuutta heijastelee mm. se, että blogien ja vlogien yleisömäärät ovat kovassa kasvussa. Suosituimmat kotimaiset muoti-ja lifestyleblogit keräävät kuukausittain yli 100 000 uniikkia kävijää nyt myös Suomessa. Blogien takana on yhtä monta unelmaa, tarinaa ja todellisuutta kuin on blogiakin.

Onnenonkijan pääosissa nähdään valovoimaiset näyttelijät Minka Kuustonen (mm. KesäkaveritTellus) ja Olavi Uusivirta (mm. Miss Farkku-SuomiHärmäGanes). Elokuvan muissa rooleissa nähdään mm. Pamela Tola (mm.Napapiirin sankarit ja Leijonasydän), Emmi Parviainen (mm. Silmäterä ja Eila, Rampe ja Likka, Berliinin elokuvajuhlien Shooting Stars –näyttelijä 2015) ja Niko Vakkuri (LeijonasydänTummien perhosten koti). Mukana ovat myös suomalaisen elokuva-, televisio- ja teatteritaivaan kiintotähdet Satu Silvo, Pirkko Hämäläinen ja Taneli Mäkelä.

Onnenonkija saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 25.3.2016!

Elokuvan tuotantoa ovat rahoittaneet Suomen elokuvasäätiö, Nordisk Film, MTV3 ja Länsi-Suomen elokuvakomissio.

Yhteistyössä: Lindorff, Veho, Turun Sanomat, YleX ja Föli.

12.6.2015 SEURAAVAKSI TEHDÄÄN ONNENONKIJA!


Helsinki-filmin tuleva elokuva Onnenonkija kuvataan kesällä 2015. Elokuvan on käsikirjoittanut Pekko Pesonen ja ohjaa Ville Jankeri. Tuottaja on Miia Haavisto. 

Onnenonkija on komedia life-style valinnoista, maksuhäiriöistä ja kahdesta nuoresta haaveilijasta. Elokuvan pääosissa nähdään näyttelijät Olavi Uusivirta ja Minka Kuustonen.

2.2.2015 HELSINKI-FILMIN ELOKUVILLE SEITSEMÄN JUSSI-PATSASTA


Helsinki-filmin elokuvia palkittiin sunnuntaina 1.2.2015 Kaapelitehtaalla järjestetyssä Jussi-gaalassa 2015. Gaalassa palkittiin vuoden 2014 parhaita saavutuksia kotimaisissa elokuvissa.

J-P Valkeapään elokuva He ovat paenneet kahmi itselleen yhteensä neljä Jussi-palkintoa. Elokuva palkittiin parhaan elokuvan palkinnolla. Lisäksi Valkeapää sai Jussin parhaasta ohjauksesta, Micke Nyström parhaasta äänisuunnittelusta sekä Mervi Junkkonen parhaasta leikkauksesta.

Päin seinää toi Jussi-palkinnot parhaasta käsikirjoituksesta Antti Heikki Pesoselle sekä parhaasta naissivuosasta Mimosa Willamolle. 

Tuulensieppaajat elokuvan kuvannut Peter Flinckenberg palkittiin parhaasta kuvauksesta. 

Jussi-gaala on vuodesta 1944 jatkunut vuosittainen perinne palkita suomalaisia elokuvantekijöitä. Jussi-patsaita jaetaan parhaista saavutuksista kotimaisen elokuvan parissa. Pystit jakaa elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry. Gaalassa on 15 eri kategoriaa.

9.1.2015 HELSINKI-FILMIN ELOKUVILLE 17 JUSSI-EHDOKKUUTTA

Elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry on nimennyt tämän vuoden Jussi-ehdokkaat. Helsinki-filmin tuottamat elokuvat saivat yhteensä 17 Jussi-ehdokkuutta.

Eniten ehdokkuuksia sai Jukka-Pekka Valkeapään ohjaus He ovat paenneet. Se on ehdolla seitsemässä kategoriassa: paras elokuva, ohjaus, puvustus, kuvaus, leikkaus, äänisuunnittelu ja miessivuosa Petteri Pennilä.

Elokuvateattereissa paraikaa pyörivä Päin seinää sai viisi ehdokkuutta: paras elokuva, ohjaus, käsikirjoitus, miespääosa Eero Ritala ja naissivuosa Mimosa Willamo.

Parhaan dokumenttielokuvan Jussista kilpailevat kolme elokuvaa, joista Helsinki-filmi on tuottanut kaksi. Amir Escandarin ohjaus Tuulensieppaajat on lisäksi ehdolla kuvauksesta ja äänisuunnittelusta ja Tuukka Temosen ohjaus Presidentintekijät on ehdolla myös leikkauksesta. 

Helsinki-filmi onnittelee työryhmiään hyvästä työstä.

Jussi on vuonna 1944 perustettu suomalainen elokuvapalkinto. Jussi-patsaita jaetaan vuosittain parhaista saavutuksista kotimaisen elokuvan parissa. Jussi jakaa elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry ja palkinnot jaetaan tänä vuonna 1. helmikuuta.

2.12.2014 YLE TV2 ESITTÄÄ HELSINKI-FILMIN ELOKUVIA

Paras tapa päättää kuluva vuosi ja aloittaa uusi on seuraamalla laadukasta kotimaista elokuvaa! Yle TV2 esittää vuodenvaihteessa neljä Helsinki-filmin elokuvaa. Pistäkäähän seuraavat päivät kalenteriin muistiin:

22.12. klo. 18:30 Sininen delfiini (2009), Anna Maria Hutrin lyhytelokuva

26.12. klo. 20:50 Poliisi selvittää (2012), Aleksi Salmenperän lyhytelokuva

1.1. klo. 20:35 Sano kiitos ja tanssi (2012), Antti Heikki Pesosen lyhytelokuva

Putken kruunaa TV ensi-illassa 3.1. klo. 22:05 Juha Vuorisen Kultakuume Oy:n ja Helsinki-filmin omistaman Dictator Films Oy:n tuottama Juoppohullun päiväkirja (2012), Lauri Maijalan ohjaama komediaelokuva, jonka päärooleissa nähdään Joonas Saartamo ja Krista Kosonen.

Elokuvan traileri

24.11.2014. PÄIN SEINÄÄ ENSI-ILTA 26.12.2014

Antti Heikki Pesosen ohjaama ja kirjoittama Päin seinää saa ensi-iltansa 26.12.2014.

Armi Toivanen, Eero Ritala, Kai Lehtinen ja Mimosa Willamo tähdittävät elokuvaa sukupolvien yli ulottuvista ohareista ja yrityksistä hyvittää ne.

Päin seinää -facebook

21.11.2014 TUULENSIEPPAAJAT ENSI-ILTAAN

Amir Arsames Escandarin ohjaama dokumentti, Tuulensieppaajat, saa ensi-iltansa Suomen teattereissa, sekä IDFA-festivaaleilla.

Tuulensieppaajat kertoo brasilialaisista favelan anarkisteista, jotka surffaavat junilla ja maalaavat grafitteja korkeisiin rakennuksiin.

Dokumentin on kuvannut Peter Flinckenberg (Betoniyö).

Tuulensieppaajat -facebook

13.12.2013 MIIA HAAVISTO JA DOME KARUKOSKI HELSINKI -FILMIN OSAKKAIKSI

Aleksi Bardy ja Annika Sucksdorff ovat saaneet rinnalleen kaksi uutta omistajaa. Helsinki-filmin toimitusjohtaja ja tuottaja Miia Haavisto ja sen luotto-ohjaaja Dome Karukoski ovat ostaneet osuudet Helsinki-filmistä.

Dome Karukoski on tehnyt Helsinki-filmin kanssa useita kotimaisia ja kansainvälisiä menestyselokuvia, kuten paraikaa ohjelmistossa oleva Leijonasydän, vuoden 2010 hitti Napapiirin sankarit, Kielletty hedelmä ja kiitetty esikoinen Tyttö sinä olet tähti. Karukoskella on kehitteillä useita elokuvaprojekteja Helsinki-filmin kanssa, joista ajankohtaisin on Tom of Finland.

Helsinki-filmin toimitusjohtajana ja tuottajana työskentelevältä Miia Haavistolta on tulossa lähikuukausina ensi iltaan kaksi kotimaista pitkää dokumenttielokuvaa. Haavisto tuottaa myös vuonna 2014 kuvattavan Antti Heikki Pesosen pitkän elokuvan Päin seinää.

Aleksi ja Annika: Meillä on nyt koossa todellinen dream team. Tällä jengillä on mahtavaa jatkaa kotimaisen elokuvakentän uudistamista. 

Dome: Olen pitkään halunnut olla kehittämässä kotimaista elokuvaa voimakkaammaksi ja kiinnostavammaksi. Helsinki-filmi tarjoaa tekijöille erinomaisen alustan tehdä elokuvia laajalla skaalalla. Rohkeasti ja ennakkoluulottomasti.

Miia: Onhan tämä nyt hauskaa. Hefissä on hienoja projekteja ja lahjakkaita tekijöitä. Nyt tehdään tällä kokoonpanolla vielä entistäkin parempia elokuvia, joilla on yleisö Suomessa ja maailmalla.’ 

Helsinki -filmin seuraava näytelmäelokuvan ensi-ilta on syksyllä 2014 teattereihin tuleva JP Valkeapään ohjaus He ovat paenneet, joka kuvattiin viime kesänä. Kahden laitoksesta pakenevan nuoren tarinan kertovasta road moviesta tiedotetaan lisää myöhemmin.

30.10.2013 LEIJONASYDÄN ON TÄLLÄ HETKELLÄ SUOMEN KATSOTUIN ELOKUVA

Dome Karukosken viides pitkä elokuva Leijonasydän karkasi ensi-iltaviikonloppunaan 18.10 – 20.10.2013 Suomen katsotuimmaksi elokuvaksi. Helsinki-filmin tuottama ja Aleksi Bardyn käsikirjoittama elokuva sai ensi-iltaviikonloppunaan 34.842 katsojaa 117 valkokankaalla. Ennakkonäytökset mukaanlukien Scanboxin levittämällä elokuvalla on nyt toisen viikonlopun jälkeen jo 92.211 katsojaa ja se on yhä kiistatta Suomen katsotuin elokuva tällä hetkellä.

Leijonasydän sai maailmanensi-iltansa Toronton elokuvajuhlilla 6.9.2013 ja se on esitetty ennen teatteriensi-iltaansa myös Rakkautta ja Anarkiaa festivaalilla 24.9.2013 ja kutsuvierasensi-illassa 16.10.2013.

Leijonasydän on koskettava ja särmikäs kertomus pikkukaupunkilaisesta uusnatsista, Teposta (Peter Franzén), joka rakastuu kiihkeästi temperamenttiseen yksinhuoltajaäitiin Sariin (Laura Birn). Uuden avovaimon poika Rhamadhani, eli Ramu (Yusufa Sidibeh) on tummaihoinen. Yllättävän ja kulmikkaan huumorin taustalla on suuria tunteita ja tarinan ytimessä sykkii rohkea ja lempeä leijonasydän, kun uusnatsi etsii itseään isäpuoliehdokkaana ja pieni poika paikkaansa ennakkoluulojen keskellä.

 http://www.leijonasydanleffa.fi/

2.1.2013 JUOPPOHULLUN PÄIVÄKIRJA -ELOKUVAN ENSI-ILTAVIIKONLOPPU OLI MENESTYS

Perjantaina 28.12. sai ensi-iltansa elokuvateattereissa kautta maan odotettu Lauri Maijalan Juoppohullun päiväkirja. Ennätyksellisen ennakkosuosion sosiaalisessa mediassa keränneen Juoppiksen näki ensi-iltaviikonlopun aikana (pe 28.12. – su 30.12.) yhteensä 31 564 katsojaa. Elokuvaa esitettiin ensi-illassa loppuunmyydyille saleille, ja se oli viikonlopun toiseksi katsotuin elokuva Hobitin jälkeen (Hobitti - Odottamaton matka, Peter Jackson). Ennakkonäytökset mukaan lukien Juoppohullun päiväkirjalla on kaiken kaikkiaan jo 33 365 katsojaa.

Juoppohullun päiväkirja on ollut ennätyksellinen menestys myös sosiaalisessa mediassa. YouTubessa elokuvan traileri rikkoi joulun pyhinä 100 000 katsojan rajan, ja nyt trailerin on nähnyt jo lähes 125 000 katsojaa. Päätraileria aiemmin julkaistu teaser-traileri on katsottu YouTubessa reilusti yli 180 000 kertaa. Luvut ovat moninkertaisia muun muassa vuoden 2010 katsojahittiin, Dome Karukosken Napapiirin sankarit -elokuvaan verrattuna: Napapiirin sankarit -trailerilla on parin vuoden takaisen ensi-iltansa jälkeenkin kasassa vain noin kolmannes Juoppiksen YouTube-katsojamäärästä.

Facebook-sivullaan Juoppiksella on nyt yli 14 000 fania – fanimäärä on lisääntynyt ensi-iltaviikonlopun aikana parilla tuhannella. Tapaninpäivänä julkaistiin iltasanomat.fi   -sivustolla elokuvan ensimmäiset kolme minuuttia. Katsojat ovat suositelleet kyseistä videota Facebookissa jo yli 1500 kertaa.

Juoppohullun päiväkirja perustuu Juha Vuorisen kulttiklassikkoon, ja sen on ohjannut ja käsikirjoittanut Lauri Maijala. Juoppista tähdittävät Joonas Saartamo, Krista Kosonen, Santtu Karvonen ja Johannes Holopainen. Elokuvan on tuottanut Dictator Films Oy (Juha Vuorinen ja Aleksi Bardy) ja sen levittää Scanbox Entertainment Finland Oy.


2.1.2013 TOIMIVA JOHTO OSTAA HELSINKIFILMIN

Yksi Suomen aktiivisimpia pitkän elokuvan tuotantoyhtiöitä Helsinki -filmi Oy siirtyy pois Yellow Film & TV -konsernista. Helsinki -filmin toimitusjohtaja Aleksi Bardy ja äitiyslomalla oleva varatoimitusjohtaja Annika Sucksdorff myyvät omistuksensa Yellow Film & TV Oy:ssä ja ostavat Helsinki -filmin koko osakekannan. Kauppa on tehty hyvässä hengessä yhteisestä päätöksestä, ja osapuolet tulevat jatkamaan yhteistyötä eri tavoin.

Kaupan yhteydessä Yellow Film & TV -konserni yksinkertaistaa organisaatio­rakennettaan. Yellow'n televisiotuotannosta vastaa edelleen toimitusjohtaja Olli Haikka ja pitkistä elokuvista Jarkko Hentula 

"Tehdyn yrityskaupan ja vuoden 2013 aikana tehtävien fuusioiden myötä tulemme selkiyttämään konsernirakennettamme. Yellow Film & TV jatkaa kaupallisten elokuvien tekemistä, mutta painopisteemme on TV-tuotannoissa." toteaa Haikka.

Yellow Film & TV:n tuottama Ainoat Oikeat –elokuva saa ensi-iltansa syksyllä 2013.

Helsinki -filmi jatkaa toimintaansa pitkän elokuvan ja dokumenttien tuotantoyhtiönä ja tulee kasvamaan maltillisesti lähivuosina. Aleksi Bardy aloittaa Aalto-yliopistossa elokuva- ja TV-tuotannon professorina 1.1.2013 ja siirtyy Helsinki -filmissä sivutoimisen luovan johtajan tehtäviin. Helsinki -filmin toimitusjohtajana aloittaa 1.2.2013 tuottaja, OTK Miia Haavisto. Haavisto on tähän asti työskennellyt Helsinki –filmissä tuottajana ja varatoimitusjohtajana.

"Kaksi viime vuotta Helsinki-filmissä ovat olleet hyvä sisäänajo tähän tehtävään. On innostavaa vetää yhtiötä uudessa tilanteessa ja olla mukana tekemässä entistäkin parempia elokuvia", Haavisto kommentoi uutta tehtäväänsä.

Helsinki -filmillä on edelleen osaomistukset kansainvälisestä myyntiyhtiöstä Yellow Affairista sekä Juha Vuorisen tuotannon filmatisointeihin keskittyvästä Dictator Filmsistä, jonka elokuva Juoppohullun päiväkirja saa ensi-iltansa 28.12.2012. Helsinki -filmin seuraava ensi-ilta on syksyllä 2013, jolloin julkaistaan Dome Karukosken ohjaus Leijonasydän.

 

23.11.2012 NAPAPIIRIN SANKARIT ENSI-ILLASSA VENÄJÄLLÄ

Dome Karukosken ohjaama ja Helsinki-filmin tuottama Napapiirin sankarit nähdään Venäjän elokuvateattereissa. Elokuvakierros alkaa tänä viikonloppuna Moskovasta ja Pietarista siirtyen sen jälkeen pienempiin kaupunkeihin. 

Napapiirin sankareiden kansainvälinen myynti vetää edelleen. Vuoden 2010 kotimaisen ensi-iltansa jälkeen elokuva on ollut teattereissa useissa Euroopan maissa mm. Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Tanskassa, Virossa ja Puolassa. Elokuvan DVD ensi-ilta Pohjois-Amerikassa on vuoden 2013 tammikuussa.

Kansainvälisillä festivaaleillakin palkittu Napapiirin sankarit voitti vuonna 2011 parhaan elokuvan, -ohjauksen ja -käsikirjoituksen Jussi-palkinnot. Elokuva oli myös vuoden 2010 katsotuin elokuva Suomessa. 

Helsinki-filmin ja ohjaaja Dome Karukosken seuraava yhteistyö "Leijonasydän" saapuu teattereihin syksyllä 2013.

18.6.2012 JA SAAPUU OIKEA YÖ -ELOKUVA ENSI-ILTAAN KESKIKESÄLLÄ

Harvinaisesti keskellä kesää, perjantaina 13.7. 2012 saa ensi-iltansa kotimainen trilleri Ja saapuu oikea yö.

Ja saapuu oikea yö on trilleri salaisuuksista, jotka ovat liian suuria sanottavaksi. Se kietoo katsojansa tiivistunnelmaiseen tarinaan, jossa rakkaus rikkoo rajoja karmivalla tavalla. Elokuvan käsikirjoituksesta vastaa nuori ja itseoppinut Tuomas Parviainen.

Jännityselokuva on jo esitetty suomalaiselle yleisölle Sodankylän elokuvajuhlilla 13.6. Ensi-iltansa elokuvateattereissa kautta maan trilleri saa perjantaina 13.7.


24.10.2011 MISSÄ KULJIMME KERRAN ELOKUVATEATTEREISSA

Kjell Westön Finlandia-palkittuun menestysromaaniin perustuva elokuva Missä kuljimme kerran saa ensi-iltansa tulevana perjantaina 28.10.

Elokuvan internetsivut:
www.missakuljimmekerran.fi

Varaa lippu:
http://www.finnkino.fi/Event/298674/?dt=28.10.2011


13.10.2010 NAPAPIIRIN SANKARIT ELOKUVATEATTERILEVITYKSEEN RANSKASSA

Perjantaina 15.10.2010 ensi-iltaan tuleva Dome Karukosken uusi elokuva Napapiirin sankarit pääsee elokuvateattereihin Ranskassa.

Elokuvan levitysoikeudet on ostanut Ranskassa toimiva itsenäinen elokuvalevitysyhtiö DistriB Films. DistriB Filmsin elokuvaostojen päällikkö François Scippa-Kohn näki Karukosken elokuvan Toronton elokuvajuhlilla syyskuussa. Scippa-Kohn ylisti erityisesti elokuvan hienoa ohjausta, leikkausta ja vakuuttavia näyttelijäsuorituksia.

Ranskassa on pulaa hyvistä ulkomaisista komedioista kotimaisen tuotannon viedessä paljon tilaa. Napapiirin sankarit dubataan ranskan kielelle, jotta elokuva saisi mahdollisimman laajan levityksen elokuvatattereissa ympäri maan.

Napapiirin sankarit tulee saamaan ensi-ilta Ranskassa alkuvuodesta 2011.

DistriB Filmsin kotisivulle pääset tästä.


3.9.2010 KJELL WESTÖN ROMAANI TV-SARJAKSI JA ELOKUVAKSI

Finlandia-palkitun Kjell Westön Missä kuljimme kerran –romaanin pohjalta tehdään kuusiosainen tv-sarja ja elokuva. Kuvaukset käynnistyvät 6. syyskuuta ja jatkuvat ensi vuoden tammikuulle asti. Tämä vuoden 2011 syksyllä esitettävä suurhanke tehdään Helsinki-filmin ja FST5:n yhteistyönä.

Westön suurteokseen pohjautuvaa tv-sarjaa ja elokuvaa kuvataan yhteensä jopa 60 päivää studioon rakennetuissa lavasteissa Helsingissä ja ulkona eri puolilla pääkaupunkiseutua. Syyskuun 6. päivänä alkavat kuvaukset jatkuvat aina ensi vuoden tammikuun 22. päivään asti. Hankkeen yhteisbudjetti on yli 2 miljoonaa euroa. Elokuva saa kotimaisen ensi-iltansa elokuvateattereissa syksystä 2011 ja tv-sarja esitetään YLE FST5:llä. Tv-sarja ja elokuva on myyty ennakkoon useille ulkomaisille tv-kanaville.

Tv-sarjan ja elokuvan ohjaa Peter Lindholm (Leijat Helsingin yllä, Kylmäverisesti sinun). Pääosissa ovat muun muassa Andreas af Enehielm, Jessica Grabowsky, André Wickström ja Mikko Kouki. Ohjaaja Lindholmin mukaan elokuva ja tv-sarja ovat tarina nuorista ihmisistä ja heidän tunteistaan ja toiveistaan. “Tuotanto on yksi haastavimmista  tv- ja elokuvahankkeista Suomessa”, Lindholm sanoo. “Rakennamme 1900-luvun Helsingin pitkälti uudestaan. Tämä tapahtuu jälkituotannossa, mutta vaatii jo kuvausvaiheessa äärimmäistä tarkkuutta.”

Kirjailija Kjell Westö on innoissaan hankkeesta: ”Tällainen iso projekti ei ole suomalaiskirjailijalle mikään arkipäiväinen juttu. Mitä tuotannon esivaiheista olen nähnyt, rima on korkealla. Olen todella toiveikas.”

Kjell Westön kirjoja on käännetty noin 20 eri kielelle. Missä kuljimme kerran on Kjell Westön menestyneimpiä romaaneja. Se voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2006 ja sai upeat arvostelut kaikissa maissa, joissa se ilmestyi. Missä kuljimme kerran kertoo nuorista ihmisistä, intohimosta ja rakkaudesta. Kjell Westön teoksissa Helsinki on myös aina ollut yksi päähenkilöistä. Missä kuljimme kerran sijoittuu vuosille 1906-1931 Ensimmäisen maailmansodan aikakaudelle, punaisten ja valkoisten konfliktien ja sodan värittämään rakkauteen ja ihmiskohtaloihin tuon ajan Helsingissä.

Kuvia lehdistötilaisuudesta voit ladata tästä.

Kuvia voi käyttää vapaasti tilaisuuteen liittyvän tiedotuksen yhteydessä. Oikeudet kuviin: Helsinki-filmi Oy/ Kerttu Penttilä.


25.8.2010 NAPAPIIRIN SANKARIT ELI LAPLAND ODYSSEY VALITTU TIFF-ELOKUVAFESTIVAALIN OHJELMISTOON

Ohjaaja Dome Karukosken uusi elokuva Napapiirin sankarit on valittu Toronton elokuvajuhlien ohjelmistoon. Napapiirin sankarit nähdään Torontossa Contemporary World Cinema -sarjassa. Napapiirin sankarit saa Suomen ensi-iltansa kautta maan 15.10.2010.
 
Toronton elokuvajuhlat kuuluu maailman vaikutusvaltaisimpien elokuvafestivaalien joukkoon ja on myös elokuva-alan tärkeimpiä ammattilaistapahtumia. Festivaali julkistaa ohjelmistonsa tänään verkkosivuillaan. Festivaali järjestetään 9.-19.9.2010.
 
Suomessa elokuvan ensiesitys tapahtuu Ylläksellä 1.9. Elokuva on mukana myös Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ohjelmistossa 16.-26.9.2010.
 
Dome Karukosken neljäs elokuva Napapiirin sankarit on seikkailukomedia ja romanttinen road movie halki Lapin ja suomalaisen miehen sielunmaiseman. Janne (Jussi Vatanen) saa suoritettavakseen tehtävän, joka ensi kuulemalta vaikuttaa yksinkertaiselta: kirkonkylän kodinkoneliikkeestä pitäisi hakea vaimolle (Pamela Tola) digiboksi ennen iltaa, ihan perusmalli. Mutta sitten tulee se ensimmäinen forsemajööri. Elokuvan muissa rooleissa nähdään Jasper Pääkkönen, Timo Lavikainen, Kari Ketonen ja Miia Nuutila.
 
Aikaisemmilla ohjaustöillään Tyttö sinä olet tähti (2005), Tummien perhosten koti (2008) ja Kielletty hedelmä (2009) Dome Karukoski (s. 1976) on tehnyt huiman läpimurron maamme arvostetuimpien elokuvantekijöiden joukkoon ja ansainnut runsaasti tunnustusta ja palkintoja ympäri maailman. Kotimaassa Dome Karukosken elokuvat ovat olleet sekä arvostelu- että yleisömenestyksiä, ja jokainen niistä on kerännyt elokuvateattereissa yli 100 000 katsojaa.


Pääset Toronto International Film Festivalin (TIFF) Lapland Odyssey sivustolle tästä.

8.7.2010 NAPAPIIRIN SANKARIT R&A -ELOKUVAFESTIVAALIN KOTIMAISEN GAALAN ELOKUVAKSI

Dome Karukosken komedia Napapiirin sankarit on 23. Rakkautta & Anarkiaa - elokuvafestivaalin Kotimaisen gaalan elokuva. Napapiirin sankarit on Lapin talvisissa maisemissa yhden yön aikana tapahtuva vauhdikas seikkailu, joka ei kaihda tummempiakaan teemoja. Elokuva kertoo kolmen kaveruksen, Jannen (Jussi Vatanen), Kapun (Jasper Pääkkönen) ja Räihäsen (Timo Lavikainen), tapahtumarikkaasta retkestä Rovaniemelle digiboksia hankkimaan. Kotimaista elokuvaa juhlistava gaala järjestetään festivaalilla keskiviikkona 22.9.2010.

Helsinki International Film Festival eli Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali järjestetään Helsingissä 16. - 26.9.2010.

Lisätiedot Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kotisivuilta.

3.6.2010 KIELLETTY HEDELMÄ PALKITTIIN VENÄJÄLLÄ

Dome Karukosken ohjaama ja Helsinki-filmin tuottama Kielletty hedelmä 
palkittiin Zerkalo-filmifestivaalilla Ivanovossa Venäjällä.

Kielletty hedelmä voitti Grand Prix palkinnon kilpasarjan parhaana 
elokuvana ja parhaan naisnäyttelijän palkinnon.

Parhaan naisnäyttelijän palkinto annettiin elokuvan 
päänäyttelijöille Marjut Maristolle ja Amanda Pilkkeelle. Zerkalo on 
jo toinen elokuvafestivaali, jossa kyseinen kunnia jaetaan 
näyttelijättärien kesken.

Kielletty hedelmä on palkittu nyt Suomen lisäksi 7 eri maassa 11 eri 
palkinnolla.

15.2.2010 YELLOW FILM & TV -KONSERNIN TV-SARJAT LOISTIVAT VENLA GAALASSA 2009


Vuoden 2009 parhaita draama- ja viihdeohjelmia ylistettiin 13. helmikuuta 2010 Venla Gaalassa.

Yleisöäänestyksen voitti Ihmisten puolue vuoden parhaana viihdeohjelmana ja parhaan esiintyjän yleisösuosikiksi kansa äänesti Jopet-show’n Jope Ruonansuun. Raati palkitsi myös Miitta tädin parhaana talkshow’na ja Ihmebantun vuoden parhaana komediasarjana.

Atte Järvisen suosittu animaatiosarja Pasila sai sekä parhaan ohjaajan että käsikirjoituksen pystin. Lisäksi Pasilan työryhmälle ojennettiin viihteen erikois-Venla. Pasila-komediasarjan ensimmäinen ja toinen tuotantokausi on saatavana myynti-DVD:nä.

Parhaiden suomalaisten draama- ja viihdeohjelmien Venla-palkintogaala 2009 järjestettiin Tampereella. Gaalassa saivat kunniaa Ihmebantu, Pasila, Miitta-täti ja Ihmisten puolue, jotka kaikki on tuottanut Yellow Film & TV –konsernin yritys Filmiteollisuus Fine.

Kaiken kaikkiaan Venla-pystejä jaettiin gaalassa viidessätoista eri sarjassa.

Kaikki Venla-voittajat 2009 löytyvät Yle Juttuarkistosta.

1.2.2010 HELSINKI-FILMIN ELOKUVILLE KOLME JUSSIA


Helsinki-filmin elokuvia palkittiin sunnuntaina 31.1.2010 Kaapelitehtaalla järjestetyssä elokuva-alan ammattilaisten Jussi Gaalassa 2009.

Dome Karukosken Kielletty hedelmä vei naissivuosan palkinnon. Pystin kävi pokkaamassa Amanda Pilke. Lisäksi tunnustusta sai Muukalainen, kun elokuvan leikkauksesta palkittiin Mervi Junkkonen ja kuvauksesta Tuomo Hutri. Muukalaisen on ohjannut Jukka-Pekka Valkeapää.

Jussi Gaala on vuodesta 1944 jatkunut vuosittainen perinne palkita suomalaisia elokuvantekijöitä. Jussi-patsaita jaetaan parhaista saavutuksista kotimaisen elokuvan parissa. Pystit jakaa elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmaura ry. Gaalassa on 14 eri kategoriaa.

15.1.2010 KIELLETTY HEDELMÄ PALKITTIIN INTIASSA


Kielletty hedelmä sai intiassa Punen elokuvajuhlilla kansainvälisessä kilpasarjassa tuomariston erikoispalkinnon. Palkintoa vastaanottamassa oli ohjaaja Dome Karukoski. Pääpalkinnon (20 000 dollaria) vei White Lightning Iso-Britanniasta.

8.kerran järjestetty Punen elokuvajuhla on kasvanut yhdeksi Intian suurimmista festivaaleista yli 150 elokuvallaan. Kansainväliseen kilpasarjaan valittiin 15 elokuvaa yli 300 elokuvan joukosta.

Festivaalin kilpasarjassa painotetaan jo muualla palkittuja elokuvia. Kielletty hedelmä on aiemmin palkittu Portugalissa, Itävallassa, Ranskassa ja Suomessa. Elokuva on myyty useisiin maihin ja valittu muun muassa Karlovy Varyn ja Shanghain elokuvafestivaaleille.

Kielletty hedelmä on tulevassa Jussi-gaalassa ehdolla kahdessa kategoriassa (ohjaus ja naissivuosa). 

12.1.2010 MUUKALAISELLE JA KIELLETYLLE HEDELMÄLLE YHTEENSÄ 8 JUSSI-EHDOKKUUTTA


Helsinki-filmin tuottamat elokuvat Muukalainen ja Kielletty hedelmä ovat ehdolla useissa kategorioissa tämän vuoden Jussi-palkintogaalassa. Jukka-Pekka Valkeapään ohjaama Muukalainen on ehdolla parhaasta ohjauksesta, kuvauksesta, lavastuksesta, leikkauksesta, musiikista ja äänisuunnittelusta. Dome Karukosken ohjaama Kielletty hedelmä kisaa parhaan ohjauksen Jussi-palkinnosta, ja lisäksi Amanda Pilke sai ehdokkuuden parhaasta naissivuosasta.

Jussi-patsaat vuoden parhaille kotimaisille elokuville jakaa elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry. Jussi-voittajat julkistetaan 31. tammikuuta Jussi-gaalassa, jonka Nelonen televisioi suorana lähetyksenä. 

3.12.2009 PIHLA VIITALALLE KANSAINVÄLINEN TUNNUSTUS LUPAAVASTA NÄYTTELIJÄNTYÖSTÄ


Helsinki-filmin elokuvissa Ganes, Käsky ja Pihalla näytellyt Pihla Viitala palkittiin Shooting Stars Award -palkinnolla, joka myönnetään vuosittain kymmenelle lupaavalle nuorelle eurooppalaiselle näyttelijälle. Vuodesta 1998 asti myönnetty Shooting Stars on European Film Promotionin ohjelma, jonka voittajat esitellään elokuva-alan vaikuttajille, yleisölle, lehdistölle ja kykyjenetsijöille Berliinin elokuvajuhlien yhteydessä. Näin ollen Shooting Stars valinta edesauttaa nuorten tähtien kansainvälistä uraa. European Film Promotionin arvovaltainen tuomaristo luonnehti Pihla Viitalan  valkokangasvetovoimaa sekoitukseksi klassista kauneutta ja epätavallisen vahvaa tunteiden tulkintaa. Erityisesti tuomariston arvostusta keräsi tänä vuonna Pihlan mieleenpainuva rooli kansainvälistä tunnustusta saaneen Käsky-elokuvan punakapinallisena. Kolmannentoista kerran valittujen nousevien tähtien joukkoon on vuosien varrella kuulunut muun muassa Oscar-voittaja Rachel Weisz  ja James Bondina superkuuluisuuteen noussut Daniel Craig. Suomalaisnäyttelijöistä viime vuosien valitut ovat olleet Samuli Vauramo, Jasper Pääkkönen ja Kari-Pekka Toivonen.

16.11.2009 KIELLETTY HEDELMÄ VOITTI LEVITYKSEN RANSKAAN, KÄSKY ESPANJAAN


Ranskan Arrasin elokuvajuhlien pääkilpasarjassa 9 elokuvan joukossa kilpaillut Dome Karukosken ohjaama ja Aleksi Bardyn käsikirjoittama Kielletty Hedelmä on voittanut yleisöpalkinnon. Palkinnon arvo on 4.000 euroa, jolla tuetaan elokuvan levitystä Ranskan elokuvateattereihin. Kielletty Hedelmä on jo nyt kutsuttu kymmenille elokuvafestivaaleille ympäri maailmaa ja se on jo aiemmin tänä vuonna palkittu Portugalin Festroiassa ja Itävallan Gaffa-Festivaalilla.

Aku Louhimiehen ohjaus Käsky taasen sai arvostetun Eurimages-palkinnon Sevillan elokuvafestivaaleilla Espanjassa. Palkinnon suuruus on 30.000 euroa, jolla tuetaan elokuvan levittämistä Espanjan elokuvateattereihin. Käsky on aiemmin voittanut parhaan miespääosan palkinnon (Eero Aho) Marrakechin kansainvälisillä elokuvajuhlilla.

Sekä Kielletty Hedelmä että Käsky ovat Aleksi Bardyn ja Helsinki -filmi Oy:n tuottamia elokuvia.

28.10.2009 DOME KARUKOSKEN NAPAPIIRIN SANKARIT SAI SANKARINSA


Dome Karukosken ohjaaman Napapiirin sankarit -komedian keskeisissä rooleissa tullaan näkemään nimekäs näyttelijäkaarti, jossa on mukana sekä tunnettuja tähtiä että uusia kasvoja.

Napapiirin sankarit -elokuvan pääosissa nähdään Jussi Vatanen, Jasper Pääkkönen, Timo Lavikainen, Pamela Tola, Kari Ketonen ja Miia Nuutila. Elokuvan kuvaukset alkavat marraskuussa Lapissa, ja ensi-iltansa Napapiirin sankarit saa 15. lokakuuta 2010.
 
Napapiirin sankarit on sekä seikkailukomedia että romanttinen road movie halki Lapin ja suomalaisen miehen sielunmaiseman. Tarinan lähtökohta on lähellä ihmistä ja näennäisen yksinkertainen: Kirkonkylän kodinkoneliikkeestä pitäisi hakea avovaimolle digiboksi, ihan perusmalli. Mutta sitten…
 
Napapiirin sankarit -elokuvan on käsikirjoittanut Pekko Pesonen ja sen tuottaa Aleksi Bardy ja Helsinki-filmi Oy.

23.10.2009 PIHALLA NYT ELOKUVATEATTEREISSA


Helsinki-filmin tuottama Pihalla-elokuva sai ensi-iltansa elokuvateattereissa perjantaina. Pihalla on romanttinen draamakomedia nuorista aikuisista - naisista ja miehistä, ihmissuhteista ja yhteisöllisyydestä, urapaineista ja kulttuurien kohtaamisesta.

Laura on saksalainen perheenäiti, joka muuttaa Suomeen miehensä työn perässä. Aluksi kaikki on vaikeaa. Aviomies Arto on kroonisesti töissä, ihmisiin on mahdotonta tutustua, eikä marraskuinen Tampere näytä parhaita puoliaan. Sattuman kautta Lauraa luullaan yksinhuoltajaäidiksi, hän saa yh-ryhmästä ystäviä ja tutustuu Teroon, joka järjestää lapsille musiikkituokioita läheisessä leikkipuistossa. Mitä pidemmälle suhde Teron kanssa etenee, sitä paremmin Laura alkaa viihtyä uudessa kotikaupungissaan.

"Toni Laine onnistuu esikoisellaan luomaan Hollywoodilaisittain kimaltelevalle eskapismiromantiikalle mukavan vaihtoehdon" K.T. / Ilta-Sanomat

19.10.2009 JUKKA-PEKKA VALKEAPÄÄN MUUKALAINEN LEVITYKSEEN SAKSASSA


Jukka-Pekka Valkeapään ensimmäinen pitkä ohjaus Muukalainen saa Saksan ensi-iltansa Kölnin KunstFilmBiennale -taidefilmibiennalessa 29. päivä lokakuuta. Elokuvateatterilevitykseen elokuva tulee Saksassa 5. marraskuuta.

Muukalainen on arvoituksellinen ja voimakas tarina petoksesta, rakkaudesta ja uskollisuudesta. Elokuva kertoo nuoresta pojasta, joka elää äitinsä kanssa syrjäisellä maatilalla metsän keskellä. Väkivaltainen isä on suljettu vankilaan. Eräänä sateisena iltana kotitilalle saapuu muukalainen - mukanaan viesti pojan isältä, ja luoti kyljessään. Vastahakoisesti äiti ja poika antavat tuntemattomalle turvapaikan.

Jukka-Pekka Valkeapää on palkittu moninkertaisesti lyhytfilmeistään Silmät kiinni ilman käsiä (2000) ja Keinu (2003). Muukalainen sai maailmanensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla 2008. Göteborgin elokuvajuhlilla Muukalainen voitti pohjoismaisen elokuvapalkinnon sekä Kodak Nordic Vision -palkinnon.

16.10.2009 GANES SUNNUNTAINA NELOSELLA


Nelosen sunnuntai-illan leffapaikalla esitetään tällä viikolla Helsinki-filmin tuottama, kahdella Jussi-patsaalla palkittu menestyselokuva Ganes. Elokuva sai elokuvateattereissa 170 000 katsojaa ja on myynyt DVD:llä yli 47 000 kopiota.

JP Siilin ohjaama elokuva kertoo suomalaisen rockin suurimmasta legendasta, Hurriganesista, ja erityisesti sen perustajasta Remusta. Remu syntyy äärimmäiseen köyhyyteen ja jo nuorukaisena hän on ammattirikollinen. Mutta kuultuaan rock-musiikkia - ja saatuaan tietää, että Amerikassa mustat ovat rockilla tulleet miljonääreiksi - Remu päättää ottaa kohtalonsa käsiinsä. Keinoja kaihtamatta hän raivaa tiensä suomalaisen rockin huipulle.

Elokuvan pääosissa ovat Eero Milonoff, Olavi Uusivirta ja Jussi Nikkilä.

25.9.2009 JUKKA-PEKKA VALKEAPÄÄLLE VUODEN OHJAAJA-PALKINTO


Jukka-Pekka Valkeapäälle on myönnetty Vuoden elokuvaohjaaja -palkinto hänen esikoiselokuvastaan Muukalainen. Palkinnon myönsi Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry.

Palkinnon myöntämisen perusteiksi mainittiin ohjaajan kyky pitää kiinni omasta näkemyksestään sekä rohkeus tehdä valtavirrasta erottuvaa, taiteellisesti kunnianhimoista elokuvaa.

Muukalainen on arvoituksellinen ja voimakas tarina petoksesta, rakkaudesta ja uskollisuudesta. Elokuva kertoo nuoresta pojasta, joka elää äitinsä kanssa syrjäisellä maatilalla metsän keskellä. Väkivaltainen isä on suljettu vankilaan. Eräänä sateisena iltana kotitilalle saapuu muukalainen - mukanaan viesti pojan isältä, ja luoti kyljessään. Vastahakoisesti äiti ja poika antavat tuntemattomalle turvapaikan.

14.9.2009 DOME KARUKOSKELLE PALKINTOVYÖRY PORTUGALISSA


Dome Karukosken elokuvat Kielletty hedelmä ja Tummien perhosten koti voittivat neljässä eri kategoriassa arvostetuilla Festroian elokuvafestivaaleilla Portugalissa viikonloppuna.

Kielletty hedelmä voitti festivaalin pääpalkinnon Kultaisen delfiinin ja sai tuomariston tunnustuksen festivaalien parhaasta taide-elokuvasta. Elokuvan päätähti Amanda Pilke palkittiin Hopeisella delfiinillä parhaasta naisnäyttelijäsuorituksesta. Tummien perhosten koti sai toisen palkinnon festivaalin sivusarjassa "Ihminen ja ympäristönsä".

On poikkeuksellista, että samalta ohjaajalta pääsee kaksi elokuvaa mukaan kilpailemaan ja vielä poikkeuksellisempaa, että molemmat voittavat. Pääkilpasarjan tuomariston puheenjohtaja, moninkertaisesti palkittu Tsekkiläinen ohjaaja Juraj Jakubisko, kommentoi Kielletyn hedelmän valintaa parhaaksi elokuvaksi seuraavasti: "Elokuva antaa toivoa eurooppalaisen elokuvan uudesta tulemisesta."

11.9.2009 KÄSKY KISAA EUROOPAN ELOKUVAPALKINNOSTA


Aku Louhimiehen ohjaama elokuva Käsky on päässyt alustavalle 48 elokuvan listalle, josta Euroopan elokuva-akatemia (EFA) valitsee ehdokkaat Euroopan elokuvapalkinnon saajaksi.

Listalta löytyvät myös mm. Kultaisen palmun voittanut Michael Haneken Das Weisse band, Danny Boylen Oscar-voittaja Slummien miljonääri, Pedro Almodovarin Särkyneet syleilyt sekä Stephen Daldryn Lukija.

Lopulliset palkintoehdokkaat nimetään 7. marraskuuta ja voittajat julkistetaan 12. joulukuuta.

31.8.2009 KÄSKY LEVITYKSEEN SAKSASSA


Aku Louhimiehen elokuva Käsky lähtee elokuvateatterilevitykseen Saksassa tällä viikolla. Elokuva saa ensi-iltansa Berliinissä, jonka jälkeen se matkaa muihin kaupunkeihin. Elokuvan saksalainen levittäjä on elokuvasta erittäin innoissaan. "Se on hyvin universaali tarina itsensä ylittämisestä ja ihmisen hyvyydestä. Pidän myös hahmoista, jotka ovat todella vakuuttavia." Seneit Debase Venusfilmiltä sanoo.
 
Käsky perustuu palkittuun Leena Landerin romaaniin. Se kertoo Suomen sisällissotaan sijoittuvan tarinan, jossa jääkäri saa käskyn teloittaa punaisen naissotilaan. Mies ei suostu tottelemaan käskyä ilman oikeudenkäyntiä ja esimiehiään vastustaen vie naisen kenttätuomioistuimeen.
 
Käskyn on tuottanut Helsinki-filmi yhteistyössä saksalaisen tuotantoyhtiö Mogador Filmsin ja kreikkalaisen tuotantoyhtiö Two Thirty Fiven kanssa. Elokuvaa on rahoittanut YLE ja saksalainen tv-kanava ZDF/Arte.

31.8.2009 NOVELLIELOKUVA SININEN DELFIINI TÄNÄÄN YKKÖSELLÄ


Ylen Kotikatsomossa esitetään tämän viikon maanantaina ja perjantaina Helsinki-filmin tuottama Anna Maria Jóakimsdottir Hutrin novellielokuva Sininen delfiini.

Mies ja nainen ovat rakastuneet ilman vaatimuksia, ostaneet unelmatalon ja perustaneet perheen. Yhtäkkiä arki muuttuu painajaiseksi. Kumpikaan ei uskalla sanoa ääneen, mitä toivoo. Työ ja perhe, vanhemmuus ja parisuhde, yhtälö käy yllättäen täysin ylivoimaiseksi ratkaista. Tunneilmaisu on epäsuoraa. Kaikki on periaatteessa hyvin, mutta mikään ei ole. Onko labyrintista ulospääsyä?

Elokuva on toteutettu osana Suomen elokuvasäätiön ja YLE TV1:n Suomalainen novellielokuva 2008 -hanketta. Elokuvan pääosissa ovat Jessica Grabowsky, Tuomas Rinta-Panttila ja Angelina Iikkanen.

15.6.2009 KIELLETTY HEDELMÄ JA TUKKA AUKI DVD:LLÄ


Dome Karukosken ohjaaman Kielletty hedelmän DVD ja Blu-ray julkaistaan 15. heinäkuuta. Yli 100 000 katsojaa elokuvateattereihin kerännyt elokuva sai ensi-iltansa helmikuussa. Elokuva on tällä hetkellä vuoden toiseksi katsotuin kotimainen.

Samana päivänä julkaistaan myös komediallisen draamasarjan Tukka auki DVD. Sarja esitettiin MTV3-kanavalla syksyllä 2008, ja sen ensimmäinen jakso keräsi television ääreen yli 700 000 katsojaa.

www.kiellettyhedelma.fi
www.mtv3.fi/tukkaauki

22.5.2009 CANNESIN TULOKSIA: KÄSKY JAPANIIN, KIELLETTY HEDELMÄ AUSTRALIAAN


Aku Louhimiehen Käsky-elokuva on myyty Cannesissa Japaniin. Japanilainen Alcineterran on ostanut elokuvan ns. all media -esitysoikeudet eli oikeudet kaikkiin esityskanaviin.

Toinen Helsinki-filmin elokuva, Dome Karukosken Kielletty hedelmä on myyty australialaiselle SBS-televisiokanavalle. Lisäksi elokuva on valittu Tsekin tasavallassa heinäkuun alussa järjestettävälle Karlovy Varyn kansainväliselle festivaalille, joka kuuluu elokuvafestivaalien A-luokkaan. Kielletty hedelmä esitetään festivaalilla Another View -sarjassa.

Tuottaja Aleksi Bardyn mukaan kiinnostus suomalaista elokuvaa kohtaan on ollut Cannesissa suurta; sitä pidetään eksoottisena ja mielenkiintoisena. Bardyn mukaan elokuvamarkkinat tuntuvat muutenkin olevan jälleen piristymässä.

6.5.2009 ELOKUVASPONSOROINTI VOIMISSAAN


Mainostajien Liiton tuoreen sponsorointibarometrin mukaan elokuvasponsorointi on kasvattanut suosiotaan tasaisesti. Myös vuosien 2009-2010 ennusteet ovat positiivista luettavaa. Elokuva-/ohjelmasponsorointi on ympäristökohteiden lisäksi ainoa ala, johon mainostajat aikovat lisätä panostuksiaan tulevina vuosina.
 
Tutkimuksen on toteuttanut Kuulas Millward Brown Mainostajien Liiton toimeksiannosta.

www.mainostajat.fi/mliitto/sivut/Sponsorointibarometri2009.pdf


17.4.2009 MUUKALAISELLE SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON PALKINTO


Suomen arvostelijain liitto myönsi Kritiikin kannukset -taidepalkinnon Jukka-Pekka Valkeapään esikoisohjaukselle Muukalainen. Lautakunnan mukaan "Muukalainen palauttaa uskon siihen, että viihteellisyyttä painottavassa suomalaisessa elokuvateollisuudessa on mahdollista tehdä yhä vaikuttavaa ja tinkimätöntä taide-elokuvaa."

Vuodesta 1962 lähtien jaettu palkinto myönnetään vuosittain merkittävän taiteellisen läpimurron tehneelle, nuorelle suomalaiselle taiteilijalle. Arvostelijain liitto kokee Muukalaisen vaikuttavuuden perustuvan saumattomaan yhteistyöhön sekä taitavasti kerrottuun ja toteutettuun tarinaan.

www.muukalainen.fi
www.sarv.fi

6.4.2009 KIELLETYLLÄ HEDELMÄLLÄ JO YLI 100 000 KATSOJAA


Helmikuussa ensi-iltansa saanut Dome Karukosken Kielletty hedelmä ylitti viikonloppuna sadan tuhannen katsojan rajan. Tähän mennessä elokuvan on nähnyt valkokankaalla kaikkiaan 100 123 katsojaa.

Dome Karukosken ohjaama ja Aleksi Bardyn käsikirjoittama elokuva kertoo kahdesta Pohjois-Pohjanmaan maaseudulla kasvaneesta nuoresta tytöstä, jotka aikuisuuden kynnyksellä kokevat elämänsä seikkailun kesäisessä pääkaupungissa. Elokuvan pääosissa loistavat nuoret Marjut Maristo ja Amanda Pilke.
 

1.4.2009 HELSINKI-FILMI MUKANA TUOTTAMASSA RANSKALAISTA TRILLERIÄ


Helmikuussa Pohjois-Suomessa kuvattiin ranskalaista White as Snow -trilleriä. Christophe Blancin ohjaamaa, autojen salakuljetukseen sekaantuvista ranskalaisveljeksistä kertovaa elokuvaa kuvattiin kahden viikon ajan Oulussa. Trilleriä tähdittävät suomalaisnäyttelijät Pertti ja Ilkka Koivula sekä Kai Lehtinen olivat mukana elokuvan kuvauksissa myös Ranskassa.

Elokuvan tuottaja Bertrand Gore kuvaili kokemuksiaan Suomesta onnistuneiksi: "Kaikki sujui oikein hyvin, lokaatiot sopivat käsikirjoitukseen täydellisesti, meidät otettiin hyvin vastaan, henkilökunta oli ammattitaitoista ja motivoitunutta ja saimme kuvattua kaikki hienot otokset mitä tarvitsimme."

Elokuvan tuottaa ranskalainen Blue Monday -yhtiö ja yhteistyökumppanina Suomessa toimii Helsinki-filmi.

www.blanccommeneige-lefilm.mk2.com/

16.2.2009 DOME KARUKOSKEN KIELLETTY HEDELMÄ AVASI ERINOMAISESTI


Perjantaina ensi-iltansa saanut Kielletty hedelmä keräsi viikonlopun aikana 17 978 katsojaa. Ennakot mukaan lukien elokuvalla on kaikkiaan jo 20 726 katsojaa.

Kielletty hedelmä on herkkä kasvutarina vapauden etsimisestä ja rajojen rikkomisesta. Dome Karukosken ohjaama ja Aleksi Bardyn käsikirjoittama elokuva kertoo kahdesta Pohjois-Pohjanmaan maaseudulla kasvaneesta nuoresta tytöstä, jotka aikuisuuden kynnyksellä kokevat elämänsä seikkailun kesäisessä pääkaupungissa. Elokuvan pääosissa loistavat nuoret Marjut Maristo ja Amanda Pilke. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään Joel Mäkinen, Jarkko Niemi, Malla Malmivaara, Olavi Uusivirta, Jani Volanen ja Tapio Liinoja.

Kielletyn hedelmän on tuottanut Aleksi Bardy ja Helsinki-filmi Oy. Elokuva sai ensi-iltansa perjantaina 13. helmikuuta 48 kopiolla.

6.2.2009 SEIKKAILUKILPAILU WOIMAXI ALKAA 1.3. KLO 8.55 MTV3-KANAVALLA


Kolmatta kertaa starttaava Woimaxi on koululaisten oma seikkailuohjelma. Norjalaiseen ohjelmaformaattiin perustuvassa 8-osaisessa ohjelmassa 10-12 -vuotiaat lapset kilpailevat tiedoillaan ja taidoillaan Suomen luonnossa käytävissä tehtävissä. Voimaa, viekkautta ja yhteistyökykyä vaativassa kilpailussa energiatiedoista on paljon hyötyä, sillä kilpailun tehtävät liittyvät energiaan ja sen järkevään, luontoystävälliseen käyttöön.

Ensimmäistä kertaa lapsien itsensä juontama kilpailu käydään viiden 3-henkisen joukkueen välillä. Kilpailut ovat päättelykykyä vaativia tehtäviä, jotka liittyvät eri energiamuotoihin, kuten tuuli-, vesi-, aurinko- ja bioenergiaan sekä energiansäästöön. Tällä kaudella entistä vauhdikkaammat kilpailut sijoittuvat mm. vesisahalle, tuulimyllyyn, purjehdukseen, vesiputoukselle ja kalliokiipeilyyn sekä opitaan monia hyödyllisiä asioita luonnosta ja sen suojelusta.

Jokaisen jakson lopussa kilpailutehtävän hävinnyt joukkue joutuu luopumaan vuorollaan kisasta kunnes finaalijaksossa selviää voittajajoukkue. Tosin, hävinneille joukkueille annetaan yhdessä jaksossa vielä mahdollisuus päästä mukaan kisaan ja taisteluun finaalipaikasta. Voittajajoukkue palkitaan upealla elämysmatkalla Islantiin.

Ympäri Suomea tulevat 15 lasta seikkailevat tv-kameroiden edessä leiriviikon ajan. Edellisten kausien tapaan kilpailupaikkana on Sommarön entinen linnakealue, joka sijaitsee Raippaluodon saarella lähellä Vaasaa. Alue kuuluu Merenkurkun saaristoon, joka on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Kuvauksia on tehty myös Vaasassa ja Isossakyrössä Kalliojärvellä. Entistä visuaalisemman ja menevämmän 3. kauden on ohjannut Charlie Harjulin.

Formaatti on ollut suurmenestys Norjassa viiden vuoden ajan. Vuonna 2005 ohjelmasta tehtiin pohjoismainen (Norja-Ruotsi-Tanska) sekä hollantilainen versio nimeltään Energy Survival. Suomessa Woimaxia on esitetty vuodesta 2007 alkaen. Ohjelman on tuottanut Helsinki-filmi.

www.juniori.fi/woimaxi/

2.2.2009 MUUKALAINEN VOITTI PARHAAN ELOKUVAN JA KUVAUKSEN PALKINNOT GÖTEBORGISSA


Jukka-Pekka Valkeapään esikoiselokuva Muukalainen voitti Göteborgin kansainvälisillä elokuvajuhlilla arvostetun Nordic Film Awardin. Rahapalkinnon arvo on 100.000 Ruotsin kruunua. The Kodak Nordic Vision Award puolestaan myönnettiin elokuvaaja Tuomo Hutrille parhaasta kuvauksesta.

Muukalainen on Jukka-Pekka Valkeapään (s. 1977) taiteellisesti tinkimätön esikoiselokuva, joka on herättänyt huomiota usealla merkittävällä kansainvälisellä festivaalilla. Valkeapään elokuva on arvoituksellinen ja voimakas tarina uskollisuudesta, petoksesta ja rakkaudesta. Muukalaisen ovat käsikirjoittaneet Jukka-Pekka Valkeapää sekä Jan Forsström, ja sen pääosissa nähdään Vitali Bobrov, Emilia Ikäheimo, Jorma Tommila ja palkittu tshekkinäyttelijä Pavel Liška.

Muukalainen sai maailmanensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla viime elokuussa ja Suomen ensi-iltansa 30.1.2009.

Lisätietoa Göteborgin kansainvälisistä elokuvafestivaaleista:
www.filmfestival.org

7.1.2009 KIELLETTY HEDELMÄ JA MUUKALAINEN GÖTEBORGIN KILPAILUSARJASSA


Sekä Dome Karukosken Kielletty hedelmä että Jukka-Pekka Valkeapään Muukalainen on valittu kilpailusarjaan Göteborgin kansainvälisillä elokuvajuhlilla, jotka järjestetään 23.1.-2.2.

Kielletyn hedelmän ja Muukalaisen menestys on mainio esimerkki kotimaisen nykyelokuvan nuorten tekijöiden taidoista, monipuolisesta lahjakkuudesta ja ennakkoluulottomuudesta. Suomessa odotetut elokuvauutuudet pääsevät valkokankaalle alkukeväällä: Muukalainen 30.1. ja Kielletty hedelmä 13.2.

"Göteborg on Pohjoismaiden tärkein festivaali, jossa kilpailusarjaan valitaan vain kahdeksan elokuvaa. Useana vuonna suomalaisia ei ole ollut mukana yhtäkään", painottaa molempien elokuvien tuottaja Aleksi Bardy Helsinki-filmistä. "On upeaa, että kaksi näin erilaista kotimaista elokuvaa on päässyt mukaan. Kielletty hedelmä on herkkyydessään poikkeuksellinen kotimainen draama, ihmisläheinen ja optimistinen. Jukka-Pekka 'Tarkovski' Valkeapään Muukalainen taas on kaunis taide-elokuva ja harvinaislaatuinen helmi, joka sopii mille tahansa festivaalille", Bardy jatkaa.
 
Kielletty hedelmä on Dome Karukosken (s. 1976) kolmas pitkä elokuva. Aiempien ohjaustöidensä Tyttö sinä olet tähti ja Tummien perhosten koti myötä Karukoski on tehnyt huiman läpimurron maamme eturivin ohjaajien joukkoon ja tullut vahvasti noteeratuksi myös maailmalla. Kielletty hedelmä on koskettava kasvutarina vapauden etsimisestä ja rajojen rikkomisesta. Aleksi Bardyn käsikirjoittama elokuva kertoo kahdesta maaseudulla kasvaneesta tytöstä, jotka aikuisuuden kynnyksellä kokevat elämänsä seikkailun kesäisessä pääkaupungissa. Elokuvan pääosissa loistavat nuoret Marjut Maristo ja Amanda Pilke. Elokuvan muissa keskeisissä osissa nähdään Joel Mäkinen, Jarkko Niemi, Malla Malmivaara, Olavi Uusivirta, Jani Volanen sekä Tapio Liinoja.

Muukalainen on Jukka-Pekka Valkeapään (s. 1977) taiteellisesti tinkimätön esikoiselokuva, joka on herättänyt huomiota usealla merkittävällä kansainvälisellä festivaalilla. Valkeapään elokuva on arvoituksellinen ja voimakas tarina uskollisuudesta, petoksesta ja rakkaudesta. Muukalaisen ovat käsikirjoittaneet Jukka-Pekka Valkeapää sekä Jan Forsström, ja sen pääosissa nähdään Vitali Bobrov, Emilia Ikäheimo, Jorma Tommila ja palkittu tshekkinäyttelijä Pavel Liška. Muukalainen sai maailmanensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla viime elokuussa.

Göteborgin elokuvajuhlien pääpalkinnosta ("The Nordic Film Award") kilpailevat tänä vuonna seuraavat kahdeksan elokuvaa:
 
Kielletty hedelmä (Forbidden Fruit). Ohjaus: Dome Karukoski (Suomi)

Muukalainen (The Visitor). Ohjaus: Jukka-Pekka Valkeapää (Suomi)

Drottningen och jag (The Queen and I). Ohjaus: Nahid Persson Sarvestani (Ruotsi)

Sveitabrúokaup (Country Wedding). Ohjaus: Valdis Oskarsdottir (Islanti)

Velsignelsen (The Blessing). Ohjaus: Heidi Maria Faisst (Tanska)

Guidance. Ohjaus: Johan Jonason (Ruotsi)

De gales hus (House of Fools). Ohjaus: Eva Isaksen (Norja)

I skuggan av värmen (In Your Veins). Ohjaus: Beata Gårdeler (Ruotsi/Norja)

Göteborgin festivaalin kotisivut:
www.filmfestival.org
 
Elokuvien kotisivut:
www.kiellettyhedelma.fi
www.muukalainen.fi

10.12.2008 WOIMAXI EHDOLLA KULTAINEN TV -KILPAILUSSA


Helsinki-filmin tuottama lastenohjelma Woimaxi on ehdokkaana Kultainen TV -kilpailussa. Kilpailussa alan ammattilaiset ja yleisö valitsevat vuoden 2008 parhaat kotimaiset tv-ohjelmat ja esiintyjät. Kultainen TV -kilpailun järjestää Suomen audiovisuaalisen alan tuottajat - SATU ry. Kilpailun tulokset julkistetaan 11.1.2009 Kultainen TV-gaalassa.

Woimaxi on koululaisten seikkailuohjelma, jossa 10-12-vuotiaat lapset kilpailevat 3-hengen joukkueissa tiedoillaan ja taidoillaan. Kilpailu käydään luonnossa ja tehtävät liittyvät energiamuotoihin. Woimaxi yhdistää viihdettä, realityä ja tietoa. Ohjelma perustuu norjalaiseen menestysformaattiin Energikampen, ja siitä on tehty sekä pohjoismainen (Norja-Ruotsi-Tanska) että hollantilainen versio

Woimaxin toinen tuotantokausi esitettiin keväällä 2008 MTV3:lla. Sen on ohjannut JP Siili ja tuottaja on Helsinki-filmin Annika Sucksdorff. Woimaxin kolmas tuotantokausi, jonka ohjaa Charlie Harjulin, nähdään 29.2.2009 alkaen.

www.kultainentv.fi
www.woimaxi.fi

9.12.2008 SAMULI VAURAMO VALITTIIN "SHOOTING STARS" -JOUKKOON


Käsky-elokuvasta tuttu Samuli Vauramo valittiin parhaiden nuorten eurooppalaisten näyttelijöiden "Shooting Stars" -joukkoon.

Shooting Stars on European Film Promotionin ohjelma, jossa
10 kansainvälisen tuomariston valitsemaa nuorta eurooppalaista näyttelijää
esitellään elokuva-alalle ja kykyjen etsijöille Berliinin elokuvajuhlien
yhteydessä 7.-9.2.2009

Samuli Vauramo (s. 1981) on nähty miespääosassa Helsinki-filmin tuottamissa elokuvissa Käsky (2008) ja Tyttö sinä olet tähti (2005). Shooting Stars -tuomaristo perusteli Vauramon valintaa seuraavasti:  "Atleettinen, herkkä ja monipuolinen näyttelijä, jonka vankan karisman luulisi takaavan hänelle suuren tulevaisuuden myös kotimaansa Suomen ulkopuolella."

European Film Promotion on vuonna 1997 perustettu yhteistyöelin, joka tukee ja markkinoi eurooppalaista elokuvaa ja sen tekijöitä kaikkialla maailmassa. Sen jäseninä on yhteensä kolmisenkymmentä eurooppalaista elokuvan vienti- ja promootio-organisaatiota, Suomesta elokuvasäätiö.

Vuoden 2009 Shooting Stars:
Sarah Bolger (Irlanti), Celine Bolomey (Sveitsi), Verónica Echegui (Espanja),
Hafsia Herzi (Ranska), David Kross (Saksa), Cyron Melville (Tanska), Carey
Mulligan (Iso-Britannia), Alba Caterina Rohwacher (Italia), Orsi Tóth
(Unkari), Samuli Vauramo (Suomi)

Lisätietoja:
Shooting Stars -sivut: www.shooting-stars.eu
European Film Promotionin kotisivut: www.efp-online.com

25.11.2008 EERO AHO PALKITTIIN MARRAKESHIN ELOKUVAFESTIVAALILLA

Eero Aho voitti Marrakeshin elokuvafestivaaleilla Marokossa parhaan miesnäyttelijän palkinnon. Aho sai palkinnon roolistaan Helsinki-filmin tuottamassa ja Aku Louhimiehen ohjaamassa elokuvassa Käsky. Elokuvassa hän näyttelee sotaoikeuden tuomaria.

Aho käväisi festivaalilla, mutta työkiireidensä vuoksi joutui palaamaan Suomeen ennen palkintojuhlaa. Palkinnon otti vastaan Aku Louhimies. Ahon mukaan "Tunnelma on mahtava. Oli hienoa vierailla suurella festivaalilla ja nähdä juryn jäseniä".

Festivaalin kilpailusarjassa oli yhteensä viisitoista elokuvaa. Pääpalkinnon voitti Mikhail Kalatozišvilin Wild Field..Parhaan naispääosan palkinto meni Melissa Leolle elokuvasta Frozen River.

Lisätietoa Marrakeshin kansainvälisestä elokuvafestivaalista: www.festivalmarrakech.info

30.10.2008 ELOKUVAN PIHALLA SUOMEN KUVAUKSET ALKOIVAT

Elokuvan Pihalla kuvaukset Suomessa alkoivat 27.10. Tätä ennen elokuvaa on jo kuvattu Saksassa Hampurissa. Suomessa elokuvaa kuvataan Tampereella ja Helsingissä.

Helsinki-filmin tuottaman ja Toni Laineen ohjaaman elokuvan pääosissa nähdään Sibel Kekilli ja Mikko Leppilampi. Ensi-iltansa Pihalla saa elokuussa 2009.

Pihalla on romanttinen draamakomedia nuorista aikuisista - naisista ja miehistä, ihmissuhteista ja yhteisöllisyydestä, urapaineista ja kulttuurien kohtaamisesta.

Laura (Sibel Kekilli) on saksalainen perheenäiti, joka muuttaa Suomeen miehensä työn perässä. Aluksi kaikki on vaikeaa. Aviomies on kroonisesti töissä, ihmisiin on mahdotonta tutustua, eikä marraskuinen Tampere näytä parhaita puoliaan. Sattuman kautta Laura saa ystäviä yksinhuoltajaäitien ryhmästä ja tutustuu Teroon (Mikko Leppilampi), joka järjestää lapsille musiikkituokioita läheisessä leikkipuistossa. Mitä pidemmälle suhde Teron kanssa etenee, sitä paremmin Laura alkaa viihtyä uudessa kotikaupungissaan. Ja kun keväällä olisi aika lähteä, Lauran elämä on muuttunut monella tavalla.
 
Pihalla on ohjaaja Toni Laineen ensimmäinen pitkä elokuva, ja sen käsikirjoituksesta vastaavat Petja Peltomaa ja Sanna Reinumägi. Elokuvan pääosassa nähdään Mikko Leppilammen rinnalla saksalaisen menestyselokuvan Suoraan seinään (2004) palkittu tähti Sibel Kekilli. Muissa keskeisissä osissa mukana ovat Teemu Palosaari, Sanna June Hyde, Matleena Kuusniemi, Mari Perankoski ja Pihla Viitala.

Pihalla-elokuvan tuottaa Aleksi Bardy ja Helsinki-filmi Oy. Parhaillaan televisiossa pyörii Helsinki-filmin draamasarjauutuus "Tukka auki", jonka ohjaustyöstä vastaa niin ikään Pihalla-elokuvan ohjaaja Toni Laine.

7.10.2008 TUKKA AUKI -SARJALLE LOISTAVA ALKU


Helsinki-filmin tuottama romanttinen draamakomedia Tukka auki aloitti loistavin katsojaluvuin. Sarjan ensimmäistä jaksoa maanantaina 6.10. seurasi keskimäärin 703 000 katsojaa. Sarjan tuottaja Aleksi Bardy on tyytyväinen. "Sarja on hyvä ja ihmiset pitävät siitä", toteaa Bardy, tukka auki.

Tukka auki on komediallinen draama ihmissuhteista kesäisessä Helsingissä. Kolmekymppisen Annan kymmenen vuoden avioliitto lentää romukoppaan. Yhtäkkiä hän tajuaa olevansa miehetön, lapseton, epävarma ja seksuaalisesti turhautunut. Anna muuttaa parhaan ystävänsä Ellin luo, joka on myös sinkku.

Kesän aikana ja ystävä oppaanaan Anna avaa silmänsä maailmalle ja oppii löytämään sen jo unohtamansa rohkean ja avoimen naisen, jonka avioliitto on kutistanut sivustakatsojan rooliin

Sarjassa näyttelevät muun muassa Miina Maasola (Anna), Sari Puumalainen (Elli), Oskari Katajisto (Kasper), Timo Torikka (Mikael), Sara Paavolainen (Gitta) sekä Lauri Nurkse (Timo). Tukka auki perustuu Kati Roylen alkuperäisideaan ja sen on ohjannut Toni Laine ja Aleksi Bardy.

Tukka auki MTV3:lla maanantaisin klo 20.
Jaksot nähdään uusintana sunnuntaisin klo 18.
www.mtv3.fi/tukkaauki

27.7.2008 JUKKA-PEKKA VALKEAPÄÄN ESIKOISELOKUVA MUUKALAINEN VENETSIAN ELOKUVAJUHLILLA

Ohjaaja-käsikirjoittaja Jukka-Pekka Valkeapään ensimmäinen pitkä elokuva Muukalainen on valittu Venetsian elokuvafestivaalin arvostettuun sivusarjaan Venice Days (Giornate degli autori), joka järjestetään osana Venetsian biennaalia 27.8.-6.9.

Muukalaisen ovat tuottaneet Helsinki-filmin Aleksi Bardy sekä ranskalainen Alain de la Mata. Elokuvan käsikirjoituksesta vastaavat Jukka-Pekka Valkeapää sekä Jan Forsström, ja sen pääosissa nähdään Vitali Bobrov, Emilia Ikäheimo, Jorma Tommila ja palkittu tshekkinäyttelijä Pavel Liška.

Suomessa Muukalainen saa ensi-iltansa 31. lokakuuta.

Venice Days on Venetsian elokuvajuhlien itsenäinen sivusarja, joka on perustettu vuonna 2004 samassa hengessä kuin toimivat Cannesin festivaalilla Director's Fortnight -sarja ja Berliinissä Panorama-sarja. VeniceDays nostaa esiin lahjakkaita elokuvantekijöitä ja valtavirrasta erottuvaa elokuvaa ympäri maailman (ks. lisää www.venice-days.com).

Muukalainen sai alkunsa Cannesin elokuvajuhlien Cinefondation organisation Résidence du Festival -ohjelmasta vuonna 2005, jolloin Valkeapää pääsi työstämään käsikirjoitusta Pariisiin reilun neljän kuukauden ajaksi Cannesin festivaalin tukemana. Ranskalaisen Wild Bunchin johtohahmo Alain de la Mata poimi Muukalaisen jo käsikirjoitusvaiheessa edustamansa myyntiyhtiön katalogiin ja löysi myöhemmin tuotannolle kumppaniksi Suomesta Helsinki-filmin. Wild Bunch on Euroopan tunnetuimpia art house -elokuvan myyntiyhtiöitä.

Muukalainen kertoo tarinan nuoresta pojasta, joka elää äitinsä kanssa syrjäisellä maatilalla, metsän keskellä. Väkivaltainen isä on suljettu vankilaan, jossa poika aika ajoin vierailee. Elämä on yksinkertaista, kunnes eräänä iltana rankkasateen keskeltä kotitilalle saapuu muukalainen - luoti kyljessään ja mukanaan viesti pojan isältä. Vastahakoisesti äiti ja poika antavat tuntemattomalle turvapaikan. Muukalainen on voimakas elokuva petoksesta, rakkaudesta ja uskollisuudesta. Tarinan traaginen pohjavire ja ihmisessä piilevät väkivallan voimat paljastuvat elokuvassa vähitellen luonnonkauniin, karun maiseman takaa.


8.5.2008 DOME KARUKOSKEN UUDEN ELOKUVAN KUVAUKSET ALKAVAT


Kielletty hedelmä on tarina rajojen rikkomisesta ja vapauden etsimisestä.

Dome Karukosken uuden elokuvan Kielletty hedelmä kuvaukset alkavat tiistaina 13. toukokuuta ja jatkuvat heinäkuun alkuun asti. Elokuvateattereissa Kielletty hedelmä nähdään 13. helmikuuta 2009 alkaen.
 
Kielletty hedelmä on Dome Karukosken ohjaama ja Aleksi Bardyn käsikirjoittama kasvutarina kahdesta nuoresta tytöstä, jotka aikuisuuden kynnyksellä kokevat elämänsä seikkailun. Maaseudun rauhassa lapsuutensa viettäneet tytöt karkaavat kotoaan kesäiseen pääkaupunkiin etsimään vapautta ja ensimmäisiä suuria kokemuksia - kohtaamaan maailman, joka on ollut heille aiemmin kielletty.
 
Elokuvan keskeisissä rooleissa nähdään suuri joukko kotimaisen elokuvan nuoria nousevia nimiä. Pääosa tarinassa on kahdella nuorella tytöllä, joita elokuvassa näyttelevät Marjut Maristo (Tummien perhosten koti) sekä Amanda Pilke (Helmiä ja sikoja). Sivuosissa mukana ovat Joel Mäkinen, Jarkko Niemi, Malla Malmivaara, Lotta Kaihua, Olavi Uusivirta, Timo Tikka sekä Jani Volanen.
 
Kielletty hedelmä on Dome Karukosken kolmas pitkä elokuva, ja sen tuottaa Aleksi Bardy Helsinki-filmi Oy:stä. Sekä ohjaajan aiemmat elokuvat Tummien perhosten koti (2008) ja Tyttö sinä olet tähti(2005) että käsikirjoittaja-tuottaja Bardyn useat elokuvahankkeet (mm. Ganes, Tyttö sinä olet tähti jaLevottomat) ovat menestyneet erinomaisesti.
 
Kiellettyä hedelmää kuvataan 13.5.-3.7. välisenä aikana muun muassa Helsingissä, Espoossa, Nurmijärvellä ja Limingassa.

6.5.2008 AKU LOUHIMIEHEN UUSI ELOKUVA KÄSKY SAA ENSIESITYKSENSÄ CANNESIN ELOKUVAJUHLILLA


Ohjaaja Aku Louhimiehen uusi elokuva Käsky saa ensiesityksensä Cannesin elokuvajuhlilla 18.5. Elokuva esitetään Cannesissa osana Marché du Film -tapahtumaa, joka on yksi kansainvälisesti tärkeimmistä elokuvien myyntitapahtumista. Paikalla Cannesin elokuvajuhlilla ovat elokuvan tuottaja Aleksi Bardy ja ohjaaja Aku Louhimies. Suomessa elokuva saa ensi-iltansa 29. elokuuta.
 
Käsky on Leena Landerin samannimiseen romaaniin perustuva elokuva rakkaudesta kaaoksen keskellä. Elokuva kertoo nuoren jääkärin Aaro Harjulan vaikeasta valintatilanteesta, jossa vastakkain ovat oma omatunto ja esimiehiltä saatu käsky teloittaa puna-armeijan sotilaaksi epäilty nainen. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1918. Kansainvälisenä yhteistuotantona toteutetun elokuvan pääosissa ovat Samuli Vauramo, Pihla Viitala ja Eero Aho. Muissa rooleissa nähdään mm. Mikko Kouki, Janne Virtanen, Sulevi Peltola ja Riina Maidre.
 
Käskyn on tuottanut Helsinki-filmi. Osatuottajia ovat saksalainen Mogador Film ja kreikkalainen Two Thirty Five - 235. Elokuvan tv-oikeudet on myyty poikkeuksellisesti jo ennen kuvauksia Saksaan ja Ranskaan ZDF Artelle. Elokuvan on käsikijoittanut Jari Olavi Rantala, joka on aikaisemmin käsikirjoittanut mm. palkitun elokuvan Paha maa yhteistyössä Aku Louhimiehen ja Paavo Westerbergin kanssa.
 
Elokuvan levittää Suomessa FS Film Oy. Elokuvan kotisivut on avattu osoitteessa www.kasky.fi.

14.2.2008 GANES RIKKONUT KULTARAJAN 20.000 KPL DVD-MYYNNISSÄ


Elokuva Ganes rikkoi heti ensimmäisenä viikkona 20.000kpl myydyn DVD:n kultarajan Suomessa.

Ganesista tuli täten ensimmäinen kultarajan ylittänyt kotimainen DVD-julkaisu.

Myös elokuvateattereissa huikean suosion ja yli 170.000 katsojaa saavuttanut elokuva kertoo legendaarisesta Hurriganes-yhtyeestä.

Ganes keräsi kaikkiaan neljä Jussi-ehdokkuutta kategorioissa paras ohjaus (JP Siili), miespääosa (Eero Milonoff), lavastus & puvustus, joista se voitti lavastuksen ja puvustuksen palkinnot.

Rooleissa nähdään Eero Milonoff, Olavi Uusivirta, Jussi Nikkilä, Tommi Korpela, Minttu Mustakallio, Kristiina Elstelä, Kari Hietalahti, Martti Syrjä, Pihla Viitala, Mervi Takatalo, Leena Pöysti, Reino Nordin ja Timo Tikka.

DVD:n herkkupaloihin lukeutuu muun muassa Remu Aaltosen kommenttiraita, jolla hän selostaa elokuvan tapahtumia värikkäästi omasta näkökulmastaan ja tutulla remumaisella otteellaan.